Hönan Agda, Svarten, Beigeisen och Den bruna

Ja, nu råkar det ju vara så att vi har världens bästa Henke, min yngsta kusins man. Henke har höns, ja massa sorters "pippi" egentligen. Gäss och höns och ankor. Och i år får vi låna fyra höns. Glädjen! 
 
Hönsen på vift i trädgården
 
Hönan Agda (vit) är inte riktigt klok. Hon var den första av dem som fick för sig att spatsera iväg och det gjorde hon med råge. Grannarna fick en påhälsning och likaså stranden. Men hon är smartast oxå, för varje kväll vid nio-snåret är hon den första att placera sig i buren på sin pinne och vänta på att bli nattad. Det finns ju tyvärr både räv, örn och andra höns-sugna varelser här på öjn så pippifåglar måste sova i sin bur på natten annars riskerar vi få färre pippisar.
 
Svarten är lite galen hon oxå. Hon var nummer två att komma på att det går att flaxa över nätet och komma ut från hönsgården. Hon håller mest till inne på grannens tomt på dagarna (ingen hemma, så lugnt och skönt i trädgården) och pickar lite här och där. Hon är dock inte så väldans begåvad för första dagen hon var ute kunde hon inte komma in igen på kvällen ärthjärnan. Så det blev en stunds jagande och flaxande innan vi fick in henne i hönsgården.
 
Beigeisen och Den bruna var lite långsamma i strarten, men sen kom de oxå på hur de skulle ta sig ut. In var värre dock. Beige funderade länge och väl men flaxade sedan över, Den bruna däremot hade samma problem som Svarten och samma procedur fick göras med henne, dvs jagande och flaxande.
 
Varje morgon är det mat-och-vatten-fix och det är såklart Kasper som är första matare! Hela kannan med mat tömmes med stor förtjusning! Och sedan är det tid att prata lite med hönsen, dvs jaga stackarna runt runt. Tror jag har sagt orden "Inte jaga pippi" tretusen ggr senaste veckorna. Är det inte Kasper som är i farten är det istället Zazza som tycker det är roligt att busa med hönsen. Stackars hönor får väl hjärtsnörp när hon kommer sättande i 190 knyck.
 
Godmorgon hönsen!
 
 
Igår rev vi faktiskt ner hönsgården. Hönorna flaxar ändå ut det första de gör om morgonen och in flaxar de inte igen före kl 21. De går lösa i trädgården, hos grannen, ner mot stranden, i skogen och lite varstans. Men de kommer alltid tillbaka och sitter i buren på kvällen. Så istället för att strula med nät tog vi bort det. Så mysigt att ha hönor som går fritt här. Det ska jag ha när jag blir stor och köper hus oxå!

 Godnatt hönsen!
 
//Storasyster
Gotland | Gotland, Semester, höns, råttebo | |
#1 - - Lillasyster:

Åhhhh! Vilken jävla dröm. Att få springa runt näck i en hönsgård <3

Upp