Bleu
Bleu på franska = blå. Men oxå blå som i stekgraden blodigt (knappt död). I Sverige beställer man välstekt, medium eller blodig, men i La France beställer man bien cuit, à point, saignant eller bleu. Typ knappt varmt alltså. Köttet har liksom hoppat ner på grillen och upp igen.
I vilket fall. Fransmännen är petiga med sina stekgrader. Vilket bara är bra enligt mig. Beställer jag rare (blodig), så vill jag ha rare, inte medium (vilket man ofta får hemma i Sverige).

Rare
Under middagen ena kvällen i Paris, satt ett sällskap med tre kompisar på vår ena sida. Tjejen i gänget fick fel stekgrad. Oh. My. God. Mon dieu! Hon ställde till med en scen större än jag vet inte vad. Själv trodde jag först att hon fått fel maträtt, eller äckligt vin eller att nån hade dött med tanke på hur arg hon var. Men nejdå, hon hade fått sitt kött medium, fast hon beställt bleu...
//Storasyster